top of page

עיוורים ולקויי ראייה

shutterstock_714740035.jpg

עיוורון הינו נכות המתבטא בפגיעה חלקית או מוחלטת ביכולת הראייה באופן זמני או לצמיתות. לעיתים מדובר במום מולד ולעיתים נגרם כתוצאה מתאונה. עיוור מוגדר כמי שאינו יכול לראות אפילו אור. המושג "לקויי ראייה", מתייחס הן לאנשים עיוורים והן לאנשים בעלי לקות ראייה אחרת. בישראל ישנם אנשים עם לקות ראייה קשה אשר יכולים אף הם לשאת תעודת עיוור.

על פי הגדרת העיוורון, כפי שנקבעה בישראל ובמערב אירופה, עיוור מוגדר כאדם הלוקה באחת מבעיות הראייה הבאות:

היעדר ראיה מוחלט - ללא אבחנה באור (NLP).

חדות ראיה מרבית של 3/60 בעין הבריאה יותר - מה שאדם עם ראייה תקינה רואה ממרחק של 60 מטרים, הוא יראה רק ממרחק של 3 מטרים (וזאת גם בעזרת משקפיים). המשמעות היא שהוא לא יוכל למנות אצבעות ממרחק של 3 מטרים, גם בעזרת זוג המשקפיים הטובים ביותר.

צמצום שדה הראיה - כך שזווית הראיה המרבית אינה עולה על 20 מעלות בעין הבריאה יותר.

בישראל אוכלוסיית העיוורים ולקויי הראייה מונה כ-27,000 אנשים בעלי מוגבלויות ראייה בדרגות שונות.

shutterstock_1560228617.jpg
shutterstock_744295621_edited.jpg

עזרה וסיוע לעיוורים וללקויי ראייה

להקלת חייהם של העיוורים הומצאו מאות עזרים, הידוע בהם הוא כתב ה"ברייל" – המורכב מצירופי בליטות על גבי משטח אותן ניתן "לקרוא" באמצעות חוש המישוש. עזרים מוכרים נוספים הינם: איות אצבעות, חתימת מישוש , מקל הליכה לעיוורים וכלב נחייה. קיימים אף עזרים מתוחכמים יותר, כגון מקלדת ברייל למחשב ומסך לקריאה על ידי מגע, המאפשר בין השאר גלישה באינטרנט, באתרים נגישים. בנוסף קיימים עזרים קוליים בטלפונים סלולריים המקריאים לעיוור את התוכן המוצג על המסך ומאפשרים לו להשתמש בטכנולוגיה הקיימת.

במקרים קשים, בהם קיימים רק שרידי ראייה חלקיים, ניתן לעזור למטופל, בעיקר בקריאה, על ידי שימוש באביזרי הגדלה שונים, כגון זכוכיות מגדלות עם תאורה, מגדלות אלקטרוניות, טלוויזיה במעגל סגור ועוד פיתוחים טכנולוגיים חדשים ומתקדמים.

עיוור נחשב אדם שחדות הראייה המקסימלית בעין היותר טובה שלו, עם תיקון משקפיים במידת הצורך, הוא 6/120.   לאדם בעל משקפי 4 - ומעלה, כאשר אינו מרכיב את המשקפיים, חדות הראייה של 6/120 או פחות. אולם, בניגוד לעיוור, קיימת עבורו האפשרות לשפר את הראייה במשקפיים או עדשות מגע.

באמצעים טכניים וטכנולוגיים שונים ניתן לשפר ולעזור מאד בעיקר ביכולת לקריאה, אך אחת הבעיות העיקריות אצל לקוי הראייה במיוחד בקרב האוכלוסייה הבוגרת הינה שלעיתים עקב אופיו של לקוי הראייה, אחוז ניכר סובל מחוסר מוטיבציה ואינו מעוניין בעזרה זו. הסיבה העיקרית לכך היא חוסר הרצון שיראו אותו משתמש בזכוכיות מגדלות, טלסקופים קטנים או משקפיים מיוחדים. הבעיה ממשית, ומהווה גורם ראשון לכישלון הטיפול.

 

עבודה לעיוורים וללקויי ראייה

חוסר בעבודה הייתה אחת הבעיות העיקריות של עיוורים ולקויי הראייה משנות ה-50. בשנות ה-50 וה-60 נעשו מאמצים לשלב עיוורים בעבודה, בעיקר במקצועות: מרכזנות, אריגה, תפירה ועבודות משק בית. בשנת 1967 דנה ועדת השירותים הציבוריים של הכנסת בעניין העיוורים והמליצה לחייב מוסדות ממשלתיים ועירוניים להעסיק עיוורים במרכזנות, הסעת מעליות וכמסז'יסטים. כיום משולבים העיוורים במקצועות עבודה רבים לרבות הפעלת מחשבים, ייעוץ, הוראה, פסיכולוגיה, תאטרון משחק ועוד. וכן נמצא שכ-40% מהעיוורים בגילאי 19-49 עובדים.

שני שלישים מקרב העיוורים בעלי תואר אקדמי עובדים. בישראל קיימים עשרות מרכזים לעבודה מוגנת לעיוורים, בהם מועסקים אלפי עיוורים ולקויי ראייה אשר משכורתם משולמת על ידי משרד הרווחה, המממן גם עלויות נוספות של המרכזים.

לימודים לעיוורים וללקויי ראייה

ילדים עיוורים שאינם בעלי לקויות נוספות, לומדים במערכת החינוך הרגילה לצד תלמידים הרואים. חלקם הגדול של התלמידים העיוורים לומדים במוסדות חינוך ייעודיים לעיוורים, ושליש מהתלמידים העיוורים לומדים במסגרות חינוך מיוחד ובכיתות חינוך מיוחד בבתי-ספר רגילים. בישראל לומדים כיום מאות סטודנטים עיוורים באוניברסיטאות ובמכללות לימודי תארים מתקדמים ומשתלבים לאחר מכן בשוק העבודה.

 

ספורט לעיוורים וללקויי ראייה

רכיבה על אופניים בכביש ובשטח – מתבצעת באמצעות אופני טַנְדֶם, שהינם אופניים המיועדים לשני רוכבים או יותר, היושבים זה מאחורי זה בתצורת טנדם והם תורמים יחד את הכוח להנעת האופניים. האופניים משמשים לרוב אנשים עם עיוורון או אנשים עם לקות ראיה, הם רוכבים מאחורי רוכב קדמי הרואה., בעבר יוצרו אופני הטנדם על ידי חיבור שני זוגות אופניים זה לזה, אך כיום מאופיינים אופני טנדם בשלדה מסיבית ורכיבים חזקים מאלו המשמשים אופני יחיד, עקב המשקל והלחץ הכפולים המופעלים על מערכות האופניים מסוג זה המחייבים רכיבים עמידים, מסיביים ואיכותיים.

 

שחמט – משחק השחמט מתנהל כאשר אחד הצדדים או שניהם אינו רואה את לוח המשחק, אלא שומע בלבד את ההכרזות על תנועות הכלים, כך שהמהלכים מבוצעים תוך הסתמכות על הזיכרון בלבד. לעיתים, כאשר משחקים יריבים ברמות שונות, משולב משחק סימולטני במשחק עיוור.

 

גולף - בין ענפי הספורט לעיוורים מתבלט ענף הגולף בכך שכמעט אין הבדל בין חוקי המשחק הרגילים לבין אלה המותאמים לעיוורים. עיקרון המשחק הוא שלשחקן העיוור או לקוי הראייה יש מאמן, שמדריך את השחקן בתיאור המצב במגרש מבחינת הכדור והחור הבא, ומסייע לו בהצמדת המחבט לכדור בהכנה למכה. מכאן השחקן הוא לעצמו, ורק כישוריו הוא קובעים את טיב המכה. תחרויות הגולף לעיוורים מתחלקות למספר קטגוריות, על פי דרגת העיוורון של השחקן.

chair-89156_1920.jpg
shutterstock_714251149.jpg

Humanity פועלת אל מול העמותות, התורמים והנתרמים אשר נמנים בקרב אוכלוסיית העיוורים או לקויי הראייה, וזאת על מנת לסייע להם לחיות חיים טובים יותר, ולאפשר להם להתמודד עם בעיותיהם בצורה האפקטיבית ביותר.

bottom of page